Actuele wet- en regelgeving
Hervormingen en de daarbij behorende wetswijzingen op het gebied van arbeidsrecht en sociale zekerheid zijn niet bij te houden, bijna dagelijks verandert er iets of de lang aangekondigde wijziging wordt deels uitgesteld. Maar welk deel? Verandert er nu wel iets of toch niets? Ondernemers hebben het te druk om alles bij te houden. Logisch! Carla's Consultancy ontzorgt je ook op dit gebied!
2025
ZZP-Wetgeving
Er is veel te doen over de wetgeving rondom schijnzelfstandigheid. Is een ingehuurde medewerker een werknemer of een echte zelfstandige? Soms is schijnzelfstandigheid heel duidelijk als de ZZP-er precies hetzelfde werk doet als jouw werknemers, ze werken zij-aan-zij. Hij werkt onder leiding van jouw uitvoerder, draagt jouw werkkleding, gebruikt jouw gereedschap, krijgt hetzelfde kerstpakket. De Belastingdienst kijkt naar het geheel: contract en de feitelijke uitvoering. Wat zijn de risico's? Als deze medewerker wordt aangemerkt als een schijnzelfstandige en dus een echte werknemer (arbeidsovereenkomst) is, kan dat onder meer leiden tot naheffing van loonheffingen en boetes.
wetsvoorstellen
De wetsvoorstellen die nog in de maak zijn gaan onder andere over:
- Meer zekerheid voor flex-werkers: verdwijnt het oproepcontract?
- Vereenvoudiging verlofstelsel: hoe kan arbeid en zorg beter gecombineerd worden?
- Hervorming van het concurrentiebeding
- Bereikbaarheid buiten werktijd
- Verplichting tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon
Wet arbeidsmarkt in balans (Wab)
De Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) is op 1 januari 2020 in werking getreden. De maatregelen in deze wet moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om meer personeel in vaste dienst te nemen. Het in dienst nemen en houden van flexibel personeel wordt duurder. Een aantal belangrijke wijzigingen op het gebied van ontslagrecht, de transitievergoeding, de ketenbepaling, regels voor het werken met oproepkrachten en payrollmedewerkers. Ook de manier van berekenen van de WW-premie gaat op de schop.
Compensatieregeling transitievergoeding voor werkgevers
Als je een medewerker ontslaat als hij meer dan 2 jaar ziek is geweest, moet je hem een transitievergoeding betalen. Als werkgever kun je bij het UWV compensatie voor de transitievergoeding aanvragen. Als werkgever heb je al 2 jaar het loon doorbetaald en allerlei kosten gemaakt voor de re-integratie. Het heeft dus geen nut meer om het dienstverband te laten doorlopen om onder de betaling van de transitievergoeding uit te komen.
Een kleine werkgever (tot 25 medewerkers) die met zijn bedrijf stopt door pensionering of overlijden van de werkgever kan -onder voorwaarden- ook een compensatie krijgen van de betaalde transitievergoeding.
AVG
Met ingang van 25 mei 2018 is de Wet bescherming persoonsgegevens vervangen door de Algemene verordening gegevensbescherming. Dan geldt in de hele Europese Unie dezelfde privacywetgeving. Voor werkgevers betekent het weer het nodige werk. Wat houdt de AVG -in het kort- in voor werkgevers?
Wet Werk en Zekerheid
Vanaf 1 januari 2015 hebben alle bedrijven met de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) te maken. De bedoeling die de overheid met deze wet heeft, is om het ontslagrecht eenvoudiger, sneller en goedkoper te maken voor werkgevers. Daarnaast moeten flexwerkers dezelfde rechten krijgen als de 'vaste' werknemers'. Belangrijke veranderingen die betrekking hebben op bijvoorbeeld de proeftijd, concurrentiebeding, ontslagvergoeding (transitievergoeding), scholingsplicht, concurrentiebeding en natuurlijk niet te vergeten de nieuwe ketenbepalingen. Het is belangrijk om te weten wat de veranderde flexregels en ontslagregels voor jouw bedrijf inhouden.
HRM Advies nodig?
Carla's Consultancy is gespecialiseerd in HRM-advies. Wil je een keer vrijblijvend van gedachten wisselen? Neem gerust contact op.
Twitter