Werkgever is ook verantwoordelijk voor thuiswerkplek
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Ook de thuiswerkplek valt hieronder. De meeste arboregels gelden ook voor de thuiswerkplek. Een werkgever mag de kosten die hij maakt om aan de arbowetgeving te voldoen niet doorbelasten naar werknemers. Werkt een werknemer regelmatig thuis (op verzoek van de werkgever of als arbeidsvoorwaarde) moet een werkplek voldoende ergonomisch ingericht zijn. Als werkgever kun je een werkplek ter beschikking stellen, of je kunt een deskundige de bestaande thuiswerkplek laten controleren. Of je laat de medewerker zelf bijvoorbeeld een foto sturen van zijn thuiswerkplek.
is thuiswerken een recht?
Wat als een medewerker wegblijft van het werk uit angst voor besmetting?
Tijdelijke situatie
Leg schriftelijk vast dat thuiswerken een tijdelijke situatie is vanwege de zeer bijzondere omstandigheden. Stel eventueel gebruikersovereenkomsten op voor de apparatuur die je de medewerker thuis tijdelijk ter beschikking stelt. Bijvoorbeeld de kantoorstoel van de zaak, de extra monitor aan de laptop. Geef ook extra advies over zithouding, beeldschermwerk, op tijd pauzeren. Maak afspraken welke kosten je (gedeeltijke) vergoedt aan je medewerker om zo goed mogelijk te voldoen aan de arbo-eisen.
Werken met een laptop
- Zorg dat de bovenrand van het scherm op ooghoogte is
- Gebruik een los toetsenbord en muis
Tips:
- Sla de pauzes niet over
- Ga tussen de middag wandelen of hardlopen
- Pak elk half uur wat te drinken
- Ga rondlopen als je moet bellen
- Stuk lezen: even op een andere plek gaan zitten
Zo kun je zonder al te veel kosten toch regelmatig van houding wisselen en -onder de omstandigheden- klachten zoveel mogelijk voorkomen!
Fiscaal vriendelijk
De kosten voor de thuiswerkplek kunnen fiscaal vriendelijk worden vergoed of verstrekt onder de WKR.
Twitter