Mediation bij een arbeidsconflict
Mediation is een andere term voor conflictbemiddeling. Mediation kan ingezet worden bij een echtscheiding, maar ook bij een arbeidsconflict. Je kunt denken aan een conflict tussen werkgever en werknemer, leidinggevende en medewerker of twee collega's onderling. Ook wanneer werkgever en werknemer al besloten hebben dat de arbeidsovereenkomst gaat eindigen, kan de mediator een rol spelen door de gesprekken te leiden waarin beide partijen onderhandelen over de voorwaarden (exit-mediation). Een vaststellingsovereenkomst waar beide partijen zich in kunnen vinden is vaak het resultaat.
Neutrale bemiddelaar
Een mediator geeft geen oordeel over het conflict, maar helpt bij het vinden van een oplossing. Daarom is het belangrijk dat beide partijen vertrouwen in de mediator hebben. Beide partijen moeten de wil hebben om er gezamenlijk uit te komen. Op neutraal terrein komt de communicatie (weer) op gang.
Geheimhouding
Beide partijen ondertekenen een mediationovereenkomst. De gesprekken zijn vertrouwelijk en hier wordt expliciet voor getekend. De geheimhouding geldt ook voor alle stukken die wederzijds uitgewisseld worden. Ook de mediator heeft geheimhoudingsplicht en mag geen mededelingen doen over de inhoud naar derden.
Mediation of rechter?
Mediation is minder ingrijpend dan de gang naar de rechter. Mediation kan een besparing in zowel tijd als geld opleveren. Als een rechtzaak beslist wordt, is er veelal een winnaar en een verliezer; bij een succesvolle mediation zijn partijen er na onderling overleg uitgekomen en dat is nogal een verschil.
Carla's Consultancy is gespecialiseerd in HRM-advies voor het mkb. Heb je geen eigen personeelsfunctionaris of HR-afdeling? Ik biedt flexibel HR-advies op afroep. Meer weten? Neem contact op met ons kantoor.
Twitter