Ontslag tijdens of voor de proeftijd
Tijdens de proeftijd mogen zowel werkgever als werknemer op ieder moment het contract opzeggen. Er is geen ontslagvergunning nodig. Ook hoeft er geen rekening gehouden te worden met de opzegtermijn. Zelfs als de werknemer nog niet begonnen is met zijn werk kan de arbeidsovereenkomst al opgezegd worden! Er mag dan geen sprake zijn van een opzegverbod zoals ziekte.
Waarom een proeftijd in een contract?
Tijdens de proeftijd kunnen zowel de werkgever als de werknemer kennis met elkaar maken zodat duidelijk wordt hoe de werknemer functioneert. Ook de werknemer krijgt een indruk hoe het er bij zijn nieuwe werkgever aan toe gaat. Zowel bij een contract voor bepaalde tijd als voor onbepaalde tijd kan een proeftijd worden afgesproken. Als je een uitzendkracht na zijn uitzendperiode in dienst neemt, mag je geen proeftijd meer afspreken; tijdens de uitzendperiode heb je een goede indruk kunnen krijgen van zijn functioneren. Je kunt wel een nieuwe proeftijd afspreken wanneer een medewerker heel ander werk gaat doen.
Hoelang duurt de proeftijd?
De lengte van de proeftijd is gelijk voor werkgever en werknemer en is gebonden aan de maximum wettelijke duur.
Er is geen proeftijd toegestaan voor contracten die 6 maanden of korter duren;
De proeftijd mag maximaal 1 maand duren voor:
- Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die langer dan 6 maanden duurt, maar korter dan 2 jaar;
- Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd zonder einddatum, dus bijvoorbeeld voor de duur van een project.
Alleen in een cao kan de proeftijd verlengd worden van 1 maand naar 2 maanden, belangrijk om dit altijd te checken!
De proeftijd mag maximaal 2 maanden duren voor:
- Een arbeidsovereenkomst die langer dan 2 jaar duurt;
- Een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.
De proeftijd kan nooit langer duren dan 2 maanden, de ijzeren proeftijd.
Proeftijd? Of...... toch niet?
Het komt regelmatig voor dat in een arbeidscontract wel een proeftijdbeding is opgenomen, maar dat deze niet rechtsgeldig is! Het proeftijdbeding is dan nietig, dat betekent dat er geen proeftijd is afgesproken als het ware. Het kan grote financiële consequenties voor jouw bedrijf hebben als je een werknemer niet rechtsgeldig ontslaat. Er zijn een aantal wettelijke vereisten die aan de proeftijd gesteld worden en als daar niet aan wordt voldaan is er als het ware geen proeftijd. Bij ontslag gelden dan de normale ontslagregels.
Advies nodig over de proeftijd of ontslagbegeleiding? Je kunt vrijblijvend contact opnemen met Carla's Consultancy voor een kosteloos kennismakingsgesprek.
Twitter